Mamos pienas



1776 m. švedų gydytojas Nils Rosen Rozenstein pasakė: "Vaikas turi gauti pakankamą kiekį gero maisto, kad galėtų gerai augti. Tinkamiausias maistas, be abejo, yra motinos pienas. Jis geriau negu bet kas kitas skatina greitesnį mekonijaus išsiskyrimą, saugo vaiką nuo daugelio negalavimų ir padeda įgyti tikrą moralę ir charakterį." Šie žodžiai neprarado svarbos net daugiau nei po 200 metų.
Dabar vis daugiau mamų labai stropiai ruošiasi mažylio atėjimui į šį pasaulį, o jo sulaukusios visa širdimi atsiduoda naujagimiui. "Žindymas - vienintelis teisingas maitinimo būdas ir, be abejo, sunkus bei alinantis darbas. Kiekviena mama sprendžia, ką daryti - žindyti ar ne, tačiau daugelis jų, įvertinusios natūralaus maitinimo svarbą, žindymo, kiek įmanoma, nekeičia jokiu kitu maistu. Ypač tvirtai nusiteikusios mažylį savo pienu maitinti moterys, kurioms jau per 30 metų. Vyresnio amžiaus mamos būna įgijusios praktikos maitindamos savo pirmagimius, tačiau kiekvienas mažylis - nepakartojama asmenybė, todėl mamos stropiai išklauso informaciją, kaip sėkmingai žindyti mažylį, o išvykdamos namo dar turi galybę klausimų."
Motinos pienas - gamtos dovana
Retai kuri mama (ne daugiau 5 proc.) neturi pieno, tad kai išgirsta mamą, kad ji nežindysianti vaikelio, nes jos mama dėl pieno trūkumo taip pat jos nežindė, visada skuba pagalbon mažyliui. Pokalbio metu paaiškėja, jog dažniausiai tai klaidingi įsitikinimai ar išankstinė nuostata. "Ar turės mama pieno, labai priklauso ir nuo jos nusiteikimo bei pasitikėjimo savimi. - Žindymas - gamtos dovana, ir jokie mišinėliai neatstos motinos pieno. Jame yra net 400 medžiagų, patenkinančių visus kūdikio maisto bei vandens poreikius pirmuosius šešis gyvenimo mėnesius. Mamos pienas, kuris visados yra šviežias, švarus bei šiltas, ne tik maitina, bet ir saugo mažylį nuo ligų ir infekcijų, todėl krūtimi maitinami kūdikiai rečiau vemia, viduriuoja, serga infekcinėmis ligomis, pvz., ausų, kvėpavimo takų ar smegenų žievės uždegimu ir visa virtine kitų, mažam žmogiukui pavojingų ligų."

1 comentario:

iiveta dijo...

Tikrai jokie mišinėliai kūdikiui neatstos motinos pieno. Labai teisingai išreikšta, kad: motinos pienas - gamtos dovana. :)