Kūdikio režimas




Pirmomis gyvenimo savaitėmis kūdikis labai daug miega. Vėliau miegas trumpėja, mažylis ilgiau būdrauja. Taip ilgainiui nusistovi dienos režimas. Maitinimas kas tris valandas, kuo mažiau nešiojimo ant rankų, migdymas lovelėje ir jokio pienelio naktimis, tik arbatėlės. Paverkti taip pat buvo sveika, mat „prasivalydavo plaučiai“. Štai tokia buvo mūsų kūdikystė. Dabar yra kitaip: mažieji valgo, miega ir būdrauja tada, kai patys to nori. Tačiau dienos režimas per tam tikrą laiką nusistovi.


Kūdikiui būdinga miegoti ir būdrauti daug kartų per parą.


Naujagimis miega maždaug nuo 16 iki 20 valandų per parą ir gali turėti penkis arba daugiau miego būdravimo ciklų. Jis pamiega, pavalgo, pabūdrauja, vėl pamiega. Vaikučiui iki 1,5 m. yra būdingi keli (daugiau negu du arba trys) miego ir būdravimo ciklai, kurių vėliau turi mažėti. Krūtimi maitinamas kūdikis valgo dažnai ir po nedaug. Prieš daugelį metų, kai buvo „privaloma“ maitinti ir migdyti pagal valandas, kūdikis, galima sakyti, kankindavosi. Na, jis norėdavo valgyti jau po pusvalandžio, o mama dar pusantros valandos rėkiantį nešiodavo ant rankų. Dabar tokio režimo niekas nerekomenduoja. Ir jeigu kūdikis nori valgyti po pusvalandžio ar po penkių minučių, reikia tai leisti. Geriausia laikytis tokio režimo, kurį diktuoja pats mažylis. Tokio patarimo šiek tiek sunkiau laikytis mamytei, kuri kūdikį maitina mišinuku. Nori nenori, o reikia įvesti tam tikrą režimą. Mat mišinuku maitinami kūdikiai valgo rečiau ir kai naktį pabunda, mamai tenka bėgti šildyti pienuko.


Gyventi pagal režimą yra patogu, ypač jeigu mama dirba. Bet ir tada nereikia bandyti perlaužti kūdikio, kad laikytųsi tokio, kuris patogus mamai. Kartais tėvai skundžiasi, kad kūdikis prabunda naktį ir prašosi ant rankų, nori žaisti. Kad mažylis suprastų, jog naktis yra skirta miegui, poilsiui, reikia stengtis nedegti šviesos, garsiai nekalbėti, nežaisti, aktyviai nebendrauti. Net jeigu reikia naktį pervystyti mažiuką, verčiau daryti tai labai tyliai, kalbinantį pašnibždom. Tačiau jeigu jau jūsų mažylis supainiojo dieną su naktimi, nežadinkite ir netrumpinkite nakties miegelio. Jeigu laikysitės tylos naktį, net ir pats mažiausias kūdikis labai greitai supras, kad šį metą reikia miegoti. Kai yra režimas, tam tikra tvarka, kūdikis jaučiasi saugesnis. Tačiau tvarką reikia susikurti natūraliai. Dienos režimą formuoja kūdikio poreikiai. Kai mažiukas išalksta – prabunda, kai yra sausas, laimingas ir sotus – vėl nugrimzta į saldų miegelį. Ko gero, sunkiausia mamytėms būna pirmą mėnesį. Vėliau pamažu ilgėja būdravimo laikas ir nusistovi dienos ritmas. Mama prisiderina prie vaikučio norų valgyti, žaisti ar miegoti, tačiau kada eiti pasivaikščioti ar maudyti, sprendžia pati. Kas kelis mėnesius dienos ritmas šiek tiek kinta, nes mažiukas vis ilgiau išlieka žvalus, rečiau prabunda naktį. Dienos režimą labiausiai lemia alkis ir nuovargis. Kol kūdikis geria tik mamytės pienuko, sotus išlieka 2,5–3 val., kai gauna papildomo kieto maisto, sugeba ilgiau išlikti žvalus.


Dienos režimui įtakos turi ir kūdikio sveikata, jo psichologinė būsena bei charakterio bruožai. Yra mažiukų, kurie jautriau miega, reikalauja daugiau dėmesio, nuolatos prašosi ant rankų. Bet yra ir tokių, kurie išmiega visą naktį, sugeba sočiau prisivalgyti ir lengviau pakelia tarpus tarp maitinimų.“ Dienos režimas tėra tik fiziologinių kūdikio poreikių tenkinimas. Tai svarbu ir psichologiškai: mažylis, matydamas, kad visos dienos panašios, sugeba „nuspėti“ ateitį. Pavyzdžiui, girdėdamas, kaip čiurlena vanduo, žino, kad tuoj bus maudomas, jei mamytė švelniai glosto ir kalbina, vadinasi, tuoj masažuos kūnelį. Kai tam tikri veiksmai kartojami kasdien, mažylis žino, kad ir kita diena bus panaši. Todėl jaučiasi saugus. Dienos režimas moko kūdikį laikytis tvarkos. Vaikutis, kuris pratimas kasdien tam tikru laiku praustis, eiti miegoti, ateityje žinos, kad gyvenime egzistuoja ir pareigos – ne tik malonumai. Mažylis juk visą laiką gali norėti čiulpti krūtį, žinduką arba žaisti, tačiau jei tėvai ramiai ir kantriai reikalauja laikytis tam tikros šeimoje nusistovėjusios tvarkos, vėliau sugebės susitaikyti ir su „nemaloniais“ dalykais, pavyzdžiui, pamokų ruoša, kitokiais įsipareigojimais. Dienotvarkės labai griežtai laikytis nėra būtina, pusvalandis ar valanda nieko nelemia. Antra vertus, mažiukas sugeba prisitaikyti ir prie įvairių sąlygų. Jis, pavyzdžiui, nusnūsta laiku, net jei mamytei reikia kur nors išeiti ir vaikutį pasiima nešynėje. Svarbiausia, kad mamytė sugebėtų juo tinkamai pasirūpinti ir nebūtų prirūkytose patalpose ar kitose kenksmingose vietose.


Kas svarbiausia:


- dienos režimas teikia saugumo;


- matydamas, kad visos dienos panašios, vaikutis gerai jaučiasi, nes žino, kas bus rytoj;


- dienotvarkė moko mažiuką suprasti, kad pasaulyje egzistuoja ne tik malonumai, bet ir pareigos;


- ritualai, pavyzdžiui, prieš miegą, gerai nuteikia ir ramina vaikutį.

2 comentarios:

Anónimo dijo...

Mūsų dienos rėžimo nusistovėjimui reikėjo nemažai laiko. Žindymas naktį jau buvo įprastas dalykas, bet sulaukus 5 mėnesiukų nusprendžiau, kad reikia kažkaip planuoti laiką ir vaiką į ritmą įvesti. Žinoma, viskas palaipsniui, bet pavyko.

Guarana dijo...

Pas mus irgi yra tas rėžimas. atsikeliu naktį, kokią 2 nakties - pažindau, einu miegot, keliuosi kartu su vaiku, vėl pažindau, pakeičiu pampersus aprengiu. pamatuoju temperatūrą, pasižiūriu ar virusiukas koks neužsikabino :) Termometras kūdikiui geriausias bekontaktis, čia kaip patarimą duodu :)