Kūdikėlio miegas

Naujagimiai, kūdikiai, geriausiai užmiega, kai kambaryje yra +20-21°C ir 50 proc. drėgmė. Labai svarbu palaikyti tą pačią kambario temperatūrą ir drėgmę, ypač jei naujagimis gimė neišnešiotas.Miegui naujagimį, kūdikį aprenkite taip, kad jis galėtų judėti. Jeigu mažylio oda suprakaitavusi, drėgna, vadinasi, jį per šiltai aprengėte, suvystėte arba apklojote. Jeigu rankutės, kojos iš tiesų šaltos, mažyliui vėsu, užklokite šiltesne, tačiau lengva antklode arba apvilkite dar vienus marškinėlius ar suvystykite į dar vieną vystyklą.Naujagimio, kūdikio lovos čiužinukas turi būti gana kietas, pagalvės nenaudojamos.Po maitinimo atsirūgęs kūdikis yra guldomas ant dešinio šono. Taip skrandžiui lengviau išsituštinti, sumažėja vėlyvo atpylinėjimo pavojus. Po 1-1,5 val. jį reikia paguldyti ant kairio šono, kad galvutė būtų simetriškesnė. Miegodamas kūdikis dažnai pasiverčia ant nugaros ir ant šono. Taip sumažėja staigios kūdikio mirties sindromo pavojus.Naujagimis, kūdikis miega tiek, kiek jam reikia, jeigu jis neserga ir jam neskauda.

Mažylis užmiega bet kokiomis sąlygomis ir atsibunda, kai reikia. Jei naujagimis, kūdikis miega, namie neturi būti mirtina tyla. Pripratęs prie tylos, jis atsibus nuo mažiausio garso. Naujagimis, kūdikis užmiega, kai kambaryje tyliai groja muzika (tik ne roko, džiazo melodijos!) arba veikia televizorius, arba šnekasi šeimos nariai.Naujagimiai miega daugiau kaip 20 val. per parą. Jie ilgai nebūna budrūs ir giliai miega. Todėl pirmas savaites po gimdymo yra sunku suprasti, kada jie miega, o kada ne. Augdamas mažylis miega trumpiau, atsiskiria miego ir būdravimo laikas.Naujagimiai, kūdikiai miega nevienodai giliai.

Mažylis gali miegoti taip giliai, kad visiškai nejuda. Miegodami juda, krūpčioja, atsidūsta, šypsosi, suraukia kaktą, judina skruostus, čiulpia pirštą, išleidžia duslius gerklinius garsus, kartais atmerkia ir užmerkia akis. Atrodo, tuoj pravirks. Bet to neįvyksta, mažylis vėl nugrimzta į gilų miegą. Neramiai miegančio mažylio nelieskite, nesiūlykite jam valgyti, t. y. leiskite jam miegoti. Naujagimiai ir pirmų mėnesių kūdikiai neskiria dienos nuo nakties, būdrauja.

Kad mažylis ilgiau miegotų, neguldykite jo į vežimėlį (juo važiokite tik dieną!), nakčiai palikite įjungtą spingsulę (tam, kad prireikus greitai galėtumėte pervystyti), iš vakaro pasiruoškite sausų vystyklų, naktį nevaikščiokite pasiėmusios ant rankų po kambarį, nekalbinkite, nežaiskite, t. y. stenkitės neišblaškyti. Naujagimio, kūdikio lovutę pasistatykite taip, kad, mažyliui pravirkus, atkreiptumėte į jį dėmesį, t. y. neleistumėte ilgėliau verkti.Norėdami, kad kūdikis naktį ir dieną gerai miegotų, prieš miegą nežaiskite, nekutenkite, nemasažuokite, nemankštinkite.

Kas trukdo miegoti?


  • mažyliui per karšta arba per šalta, kambaryje tvanku;spaudžia, veržia, odą dirgina vystyklai;skausmas, diegliai (spazminio pobūdžio vidurių skausmai);

  • mažylio aplinkoje per daug stiprių garsų, šviesos.Svarbiausia išsiaiškinti neramaus miego priežastį ir ją pašalinti.

Kūdikio supimas, lingavimas, monotoniškas ar ritmingas su juo vaikščiojimas mažai padeda, nes taip jis yra įpratinamas prie tam tikro ritualo, be kurio vėliau nebegali užmigti, juolab giliai ir ilgai. Dažna neramaus miego priežastis yra vidurių pūtimas. svarbu kūdikiui ir mažam vaikui ramuma prieš miegą. Gerai pažįstamas mamos balsas ir švelnūs lopšinės, pasakos ramina mažąjį.Kai kurie kūdikiai, vaikai blogai miega po vakaro maudynių. Tokie mažyliai maudomi po miego.Jeigu kūdikis pramiegojo valgymo laiką, nežadinkite. Atsibudęs valgys geriau.Neįpratinkite kūdikio miegoti kartu su suaugusiaisiais. Jis turi miegoti savo lovytėje, kad jam būtų erdviau.

No hay comentarios: